Jadłospis

PONIEDZIAŁEK 09.03.2020

  • Śniadanie: Płatki musli na mleku(*1,7), pieczywo pszenne, razowe z masłem(*1,6,11), serek kanapkowy(*7), szynka wiśniowa(*10), rzodkiewka, pomidor, szczypiorek, herbata z miodem.
  • Obiad:  Zupa grochowa z kiełbasą(*1,7,9), makaron z twarogiem(*1,3,7), woda z cytryną.
  • Podwieczorek: Wafle ryżowe, mix owocowy, woda z cytryną.

     

WTOREK 10.03.2020

  • Śniadanie: Płatki jaglane na mleku(*1,7), pieczywo razowe, orkiszowe z masłem(*1,6,11), ser żółty(*7), polędwica z kurczaka(*10), rzodkiewka, pomidor, szczypiorek, herbata z miodem.
  • Obiad:  Zupa pomidorowa z ryżem(*1,7,9), pieczone udko kurczaka, ziemniaki, surówka z białej kapusty , woda z cytryną.
  • Podwieczorek: Ciasto drożdżowe, jabłko, mleko. (*1,3,7)

ŚRODA 11.03.2020

  • Śniadanie: Płatki mix 7 zbóż na mleku(*1,7), pieczywo pszenne, orkiszowe z masłem(*1,6,11), szynka drobiowa(*10), pomidor, ogórek, rzodkiewka, herbata z cytryną i miodem.
  • Obiad: Zupa  ogórkowa(*1,9), pieczeń z szynki w sosie własnym(*1), kasza jęczmienna, surówka z czerwonej kapusty, woda z cytryną.
  • Podwieczorek:  Budyń wanilinowy, owoce, herbata z cytryną.

CZWARTEK 12.03.2020

  • Śniadanie: Płatki orkiszowe na mleku(*1,7)  , pieczywo żytnie, razowe z masłem(*1,6,11), twarożek(*7), szynka gotowana, (*10) pomidor, sałata, papryka, herbata z cytryną i miodem.
  • Obiad: Zupa krem z marchewki z pomarańczą (*1,7,9), kotlety mielone drobiowe w sosie ziołowo-jogurtowym, ryż, brokuły, woda z pomarańczą i imbirem.
  • Podwieczorek : Kolorowe kanapki z  sałatą i pomidorem, jabłko, herbata z miodem. (*1,7)

PIATEK 13.03.2020

  • Śniadanie: Płatki kukurydziane na mleku(*7), pieczywo razowe, żytnie z masłem(*1,6,11), serek kanapkowy(*7), polędwica sopocka, (*10) sałata, pomidor, rzodkiewka, ogórek, kakao
  • Obiad: Zupa rybna z makaronem gwiazdki(*1,3,4,9), jajko sadzone(*3), ziemniaki, marchewka z groszkiem, woda z cytryną i imbirem.
  • Podwieczorek: Mix owocowy, marchewka, herbata z cytryną.

     


     Placówka zastrzega sobie prawo do modyfikacji w jadłospisie

  • ZAŁĄCZNIK II

    SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

    1. 1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
    2. a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę (1);
    3. b) maltodekstryn na bazie pszenicy (1);
    4. c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
    5. d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
    6. Skorupiaki i produkty pochodne;
    7. Jaja i produkty pochodne;
    8. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy; b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
    9. 5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
    10. 6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego (1); b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego; c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego; d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
    11. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem: a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego, b) laktitolu;
    12. 8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
    13. 9. Seler i produkty pochodne;
    14. 10. Gorczyca i produkty pochodne;
    15. 11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
    16. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
    17. 13. Łubin i produkty pochodne;
    18. 14. Mięczaki i produkty pochodne. 22.11.2011 Dziennik Urz PL ędowy Unii Europejskiej L 304/43

    ( 1) Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.