Jadłospis

PONIEDZIAŁEK 18.11.2019

  • Śniadanie: Płatki żytnie na mleku, (*1,7) pieczywo orkiszowe , żytnie, pszenne z masłem(*1,6,11), ser żółty(*7), polędwica sopocka(*10), ogórek, rzodkiewki, pomidor, herbata z cytryną i miodem.
  • Obiad:  Zupa żurek z białą kiełbasą(*1,7,9,10), makaron z musem owocowym(*1,3,7), herbata owocowa.
  • Podwieczorek: Jogurt naturalny, herbata miętowa. (*7)

WTOREK 19.11.2019

  • Śniadanie:  Zupa mleczna, (*1,7)  pieczywo żytnie, orkiszowe z masłem(*1,6,11), twarożek śmietankowy(*7), szynka drobiowa(*10), rzodkiewka, pomidor ze szczypiorkiem, herbata z cytryną i imbirem.
  • Obiad:  Zupa z kapusty i brukselki z tymiankiem(*7,9), gulasz wieprzowy z pieczarkami i papryką(*1), kasza gryczana, surówka z kapusty pekińskiej, woda z cytryną.
  • Podwieczorek: Ciasteczka orkiszowe, jabłko, mleko. (*1,7)

ŚRODA 20.11.2019

  • Śniadanie:  Płatki jaglane na mleku, (*1,7)  pieczywo orkiszowe, razowe, żytnie z masłem(*1,6,11), ser kanapkowy z ziołami(*7),  szynka gotowana(*10), pomidor, sałata, ogórek, herbata miętowa.
  • Obiad:  Zupa ogórkowa(*1,7,9), udko pieczone z kurczaka, ziemniaki, surówka z buraków, woda z cytryna i imbirem.
  • Podwieczorek:  Bułka wieloziarnista z serem żółtym, jabłko, herbata. (*1,7)

CZWARTEK 21.11.2019

  • Śniadanie:  Płatki owsiane na mleku(*1,7), pieczywo mieszane z masłem(*1,6,11), filet wędzony z kurczaka(*10), ser żółty(*7), sałata, pomidor, papryka,  herbata z cytryną i imbirem.
  • Obiad:  Zupa rosół z makaronem (*1,9)soczewica duszona z warzywami i kurczakiem(*7), woda z pomarańczą. 
  • Podwieczorek Budyń wanilinowy, owoce, herbata z cytryną. (*1,7)
     

PIATEK 22.11.2019

  • Śniadanie:Jajecznica na szynce(*1,7), pieczywo żytnie, razowe, pszenne z masłem(*1,6,11), ser żółty(*7), pomidor, ogórek, sałata, kakao.
  • ObiadZupa krupnik z kaszy jęczmiennej (*1,7,9),  filet z dorsza w chrupiącym cieście(*1,3,7), ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty, herbata z cytryną i imbirem. 
  • Podwieczorek:  Mix owocowy, marchewka, kakao. (*7)

     

     


     

     

     

      Placówka zastrzega sobie prawo do modyfikacji w jadłospisie

  • ZAŁĄCZNIK II

    SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

    1. 1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
    2. a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę (1);
    3. b) maltodekstryn na bazie pszenicy (1);
    4. c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
    5. d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
    6. Skorupiaki i produkty pochodne;
    7. Jaja i produkty pochodne;
    8. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy; b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
    9. 5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
    10. 6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego (1); b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego; c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego; d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
    11. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem: a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego, b) laktitolu;
    12. 8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
    13. 9. Seler i produkty pochodne;
    14. 10. Gorczyca i produkty pochodne;
    15. 11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
    16. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
    17. 13. Łubin i produkty pochodne;
    18. 14. Mięczaki i produkty pochodne. 22.11.2011 Dziennik Urz PL ędowy Unii Europejskiej L 304/43

    ( 1) Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.