Jadłospis

PONIEDZIAŁEK 13.01.2020

  • Śniadanie: Płatki pszenne na mleku(*1,7), pieczywo pszenne, orkiszowe z masłem(*1,6,11), polędwica sopocka(*10), ser żółty(*7), pomidor, sałata, ogórek, rzodkiewki, herbata z cytryną i miodem.
  • Obiad:  Zupa krupnik ryżowy z pietruszką i gotowanym kurczakiem(*9), pierogi z serem (*1,3,7) , woda z pomarańczą. 
  • Podwieczorek: Jogurt naturalny z owocami, herbata z cytryną. (*7)

WTOREK 14.01.2020

  • Śniadanie: Płatki żytnie na mleku(*1,7), pieczywo razowe, orkiszowe z masłem(*1,6,11), serek kanapkowy(*7), szynka z kurcząt(*10), rzodkiewka, pomidor, szczypiorek, herbata z miodem.
  • Obiad:  Zupa ogórkowa (*1,7,9) , kotlet mielony(*1,3), ziemniaki, surówka z kapusty pekińskiej, woda z pomarańczą i imbirem. 
  • Podwieczorek: Mix owocowy, marchewka, kakao. (*7)

ŚRODA 15.01.2020

  • Śniadanie: Płatki owsiane na mleku(*1,7), pieczywo pszenne, żytnie z masłem(*1,6,11), szynka konserwowa(*10), serek śmietankowy(*7), pomidor, ogórek, rzodkiewka, herbata z cytryną i imbirem.
  • Obiad: Zupa gulaszowa(*1,7,9), pieczeń rzymska, kasza bulgur, surówka z ogórka kiszonego z czerwoną cebulką  woda z cytryna.
  • Podwieczorek:  Galaretka owocowa, gruszka, mleko. (*7)

CZWARTEK 16.01.2020

  • Śniadanie:  Płatki kukurydziane na mleku(*1,7) , pieczywo żytnie, razowe z masłem(*1,6,11), twarożek(*7), szynka gotowana, pomidor, sałata, papryka, herbata miętowa.
  • Obiad:  Zupa zalewajka z parówkami(*9)  , dorsz po grecku z warzywami(*1,3,4), ryż, herbata owocowa.
  • Podwieczorek : Ciasto orkiszowo-jogurtowe, jabłko, herbata miętowa. (*7)


PIATEK 17.01.2020

  • Śniadanie: Jajko gotowane z sosem jogurtowym i szczypiorkiem(*3,7), pieczywo razowe, żytnie z masłem(*1,6,11), ser żółty(*7), pomidor, ogórek, kakao.
  • ObiadZupa marchewkowa z kaszą kuskus(*9) , duszone mięso drobiowe z warzywami i pieczarkami , kopytka, woda z cytryna.
  • Podwieczorek: Wafle ryżowe, owoce, kakao. (*7)

   

  •   Placówka zastrzega sobie prawo do modyfikacji w jadłospisie

  • ZAŁĄCZNIK II

    SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

    1. 1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
    2. a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę (1);
    3. b) maltodekstryn na bazie pszenicy (1);
    4. c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
    5. d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
    6. Skorupiaki i produkty pochodne;
    7. Jaja i produkty pochodne;
    8. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy; b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
    9. 5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
    10. 6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego (1); b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego; c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego; d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
    11. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem: a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego, b) laktitolu;
    12. 8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
    13. 9. Seler i produkty pochodne;
    14. 10. Gorczyca i produkty pochodne;
    15. 11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
    16. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
    17. 13. Łubin i produkty pochodne;
    18. 14. Mięczaki i produkty pochodne. 22.11.2011 Dziennik Urz PL ędowy Unii Europejskiej L 304/43

    ( 1) Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.