Jadłospis

PONIEDZIAŁEK 19.04.2021

  • Śniadanie: Płatki owsiane na mleku (*1,7) , pieczywo żytnie, razowe z masłem (*1,6,11), serek kanapkowy z ziołami(*7) , polędwica sopocka (*10), sałata, pomidor, rzodkiewki, herbata owocowa.
  • Obiad: .Zupa wiejska z ziemniakami i świeżą pietruszką (*1,6,9),  makaron z musem truskawkowym(*1,3,7), woda z cytryną i miętą.
  • Podwieczorek: Bułka paryska z szynką, sałatą i ogórkiem, banan, herbata z cytryną(*1,8,11)

WTOREK 20.04.2021

  • Śniadanie:  Płatki miodowe  na mleku(*1,7) , pieczywo pszenne, orkiszowe z masłem (*1,6,11), ser żółty(*7), pasztet francuski(*6,10), rzodkiewka, pomidor, ogórek, herbata z cytryną i imbirem.
  • Obiad: Zupa rosół z makaronem(*1,7,9), pulpety w sosie pomidorowym(*1) , kasza jęczmienna, surówka z ogórka kiszonego, czerwonej cebuli i kukurydzy, woda z pomarańczą.
  • Podwieczorek: Babka piaskowa, jabłko, mleko. (*7)

      

ŚRODA 21.04.2021

  • Śniadanie: Ryż na mleku(*1,7)  ,pieczywo razowe, żytnie, pszenne z masłem (*1,6,11), ser żółty (*7), pasta jajeczna(*3) , pomidor, rzodkiewka, szczypiorek, herbata z cytryną i miętą.
  • Obiad: Zupa barszcz czerwony(*1,7,9), kotlet z piersi kurczaka(*1,4,9),ziemniaki, fasolka szparagowa, woda z cytryną i imbirem
  • Podwieczorek: Ciasteczka maślane, herbatka miętowa (*7)

CZWARTEK 22.04.2021

  • Śniadanie: Płatki 7zbóż na mleku(*1,7) , pieczywo razowe ze słonecznikiem, pszenne, orkiszowe z masłem (*1,6,11), szynka ze spichrza (*6,10), serek topiony z szynka(*7)  , herbata miętowa .
  • Obiad:Zupa szpinakowa z jajkiem (*1,3,7,9), bitki wieprzowe(*1), kasza bulgur, surówka z marchewki, woda z pomarańczą.
  • Podwieczorek :Mix owocowy, kakao.(*7)

PIATEK 23.04.2021

  • Śniadanie: Płatki kukurydziane na mleku(*1,7), pieczywo pszenne, razowe, żytnie z masłem (*1,6,11), serek kanapkowy z ziołami(*7,9), pomidor, ogórek, rzodkiewki, kakao. (*7)
  • Obiad: Zupa krupnik z udkiem z kurczaka(*7,9) ,  filet z dorsza czarnego(*1,3), ziemniaki z koperkiem, surówka z kapusty pekińskiej ,woda z cytryną.
  • Podwieczorek: Wafle ryżowe, jabłko, kakao (*7)

     

     Placówka zastrzega sobie prawo do modyfikacji w jadłospisie

  • ZAŁĄCZNIK II

    SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

    1. 1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
    2. a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę (1);
    3. b) maltodekstryn na bazie pszenicy (1);
    4. c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
    5. d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
    6. Skorupiaki i produkty pochodne;
    7. Jaja i produkty pochodne;
    8. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy; b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
    9. 5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
    10. 6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego (1); b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego; c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego; d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
    11. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem: a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego, b) laktitolu;
    12. 8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
    13. 9. Seler i produkty pochodne;
    14. 10. Gorczyca i produkty pochodne;
    15. 11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
    16. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
    17. 13. Łubin i produkty pochodne;
    18. 14. Mięczaki i produkty pochodne. 22.11.2011 Dziennik Urz PL ędowy Unii Europejskiej L 304/43

    ( 1) Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.