Jadłospis
PONIEDZIAŁEK 27.06.2022
- Śniadanie: Płatki 7 zbóż na mleku(*1,7) ,pieczywo razowe, żytnie, orkiszowe z masłem (*1,6,11), ser żółty (*7) , kiełbaski z szynki na gorąco(*7), pomidor, rzodkiewka, szczypiorek, herbata z cytryną i miętą.
- Obiad:Zupa brokułowa(*1,9), makaron z twarogiem i cynamonem(*1,3,7), woda z pomarańczą.
- Podwieczorek: Bułka paryska z szynką, pomidorem i ogórkiem jabłko, herbata z cytryną. (*1,7,9),
WTOREK 28.06.2022
- Śniadanie: Płatki owsiane na mleku(*1,7), pieczywo żytnie, orkiszowe z masłem(*1,11), szynka babuni(*6,10) , serek kanapkowy z pomidorami(*7),rzodkiewka, papryka, pomidor, herbata z cytryną i miodem.
- Obiad: Zupa marchewkowa (*1,7,9) gulasz wieprzowy(*1), kasza pęczak, surówka z ogórka kiszonego, woda z pomarańczą
- Podwieczorek: Galaretka owocowa, mandarynki, herbata z cytryną(*1,7)
ŚRODA 29.06.2022
- Śniadanie:Płatki miodowe na mleku(*1,7), pieczywo razowe, orkiszowe z masłem(*1,11), serek kanapkowy(*7), polędwica z kurczaka(*6,10) , pomidor, sałata, ogórek, papryka, herbata z cytryną i miodem.
- Obiad: Zupa rosół z makaronem (*1,7,9), pieczeń z szynki(*1,3) ziemniaki, surówka z selera, woda z cytryną.
- Podwieczorek:Drożdżówka, banan, kakao. (*7)
CZWARTEK 30.06.2022
- Śniadanie:Płatki kukurydziane na mleku(*1,7), pieczywo razowe, pszenne z masłem(*1,11), ser żółty(*7), polędwica sopocka(*6,10) , pomidor, sałata, rzodkiewki, papryka, herbata z cytryną i miodem.
- Obiad:Zupa ogórkowa na żeberkach (*1,9),pulpety drobiowe w sosie pomidorowym, kasza gryczana, surówka z kapusty pekińskiej, woda z pomarańczą.
- Podwieczorek :Babka cytrynowa, marchewka, herbata owocowa. (*1,7)
PIATEK 01.07.2022
- Śniadanie:Płatki musi na mleku(*3), pieczywo razowe, orkiszowe z masłem(*1,11), ser żółty(*7), pomidor, sałata, ogórek, rzodkiewki, kakao.
- Obiad: Zupa barszcz ukraiński(*1,7,9), pierogi z mięsem(*1,3) , woda z pomarańczą.
- Podwieczorek: Ciasteczka maślane, owoce, mleko. (*1,7)
Placówka zastrzega sobie prawo do modyfikacji w jadłospisi -
ZAŁĄCZNIK II
SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI
- 1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
- a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę (1);
- b) maltodekstryn na bazie pszenicy (1);
- c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
- d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
- Skorupiaki i produkty pochodne;
- Jaja i produkty pochodne;
- Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy; b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
- 5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
- 6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego (1); b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego; c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego; d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem: a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego, b) laktitolu;
- 8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
- 9. Seler i produkty pochodne;
- 10. Gorczyca i produkty pochodne;
- 11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
- Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
- 13. Łubin i produkty pochodne;
- 14. Mięczaki i produkty pochodne. 22.11.2011 Dziennik Urz PL ędowy Unii Europejskiej L 304/43
( 1) Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.
Gramatura posiłków :
Przedszkole
Zupa - 350 ml
Skrobia - 150 gr.
Mięso/ryby - od 80 do 100 gr.
Surówki- 100g