Jadłospis

PONIEDZIAŁEK  29.05.2023 

  • Śniadanie:Płatki żytnie na mleku(*płatki żytnie, mleko), pieczywo pszenne z ziarnami, żytnie, z masłem(*mąka pszenna,  nasiona sezamu, z mleka), ser żółty (*z mleka), szynka ze spichrza(*soja), pomidor, sałata, ogórek, papryka, rzodkiewki, herbata z imbirem i cytryną.
  • Obiad : Zupa barszcz biały z kiełbasą i jajkiem (*jęczmień, seler korzeniowy ), makaron z twarogiem i cynamonem(*mąka pszenna, jaja, z mleka), woda z pomarańczą.
  • Podwieczorek: Kisiel owocowy, jabłko, kakao, (* mleko).


WTOREK 30.05.2023 

  • ŚniadanieZupa mleczna z ryżem(* mleko), pieczywo orkiszowe, pszenne z masłem(*mąka pszenna, z mleka), pasta rybna (* ryba, z mleka), polędwica sopocka(*soja, gorczyca), pomidor, sałata, rzodkiewki, papryka, szczypiorek herbata z cytryną i miodem.
  • Obiad: Zupa jarzynowa z kaszą kuskus ,zabielana(*mleko, seler korzeniowy) gulasz wieprzowy(*mąka pszenna,) kasza gryczana, surówka z ogórka kiszonego,  woda z cytryną i miętą.
  • Podwieczorek: Ciasteczka maślane, owoce, mleko. (*mąka pszenna, jajka, mleko)

ŚRODA 31.05.2023

  • Śniadanie: Płatki owsiane na mleku(* mleko), pieczywo żytnie, pszenne z masłem(*mąka pszenna, z mleka), szynka wieprzowa gotowana(*soja), serek kanapkowy z ziołami(*z mleka),pasta jajeczna(*z mleka, gorczyca,  jajka) rzodkiewka, papryka, pomidor, ogórek, herbata z cytryną i miodem.
  • Obiad: Zupa barszcz czerwony z fasolą Jaś zabielany(* z mleka, seler korzeniowy), kotlet z piersi kurczaka (*mąka pszenna, jaja), ziemniaki, surówka z marchewki z jabłkiem(*z  mleka, ), woda z pomarańczą.
  • Podwieczorek: Budyń wanilinowy, gruszka, kakao(*mąka pszenna ,mleko)

CZWARTEK 01.06.2023

  • Śniadanie:Płatki jaglane na mleku(*mleko), pieczywo razowe, żytnie z masłem(*mąka pszenna, z mleka), ser żółty (*z mleka), polędwica z kurczaka(*soja, gorczyca, pomidor, sałata, ogórek, papryka, herbata z miętą, cytryną  i miodem.
  • Obiad:Zupa ogórkowa  (*z mleka, seler korzeniowy) ,kurczak w sosie maślanym z warzywami(* z mleka, seler korzeniowy), ryż, , woda z pomarańczą.
  • Podwieczorek :Jogurt z owocami, marchewka, herbata z cytryną. (*z mleka).

PIATEK 02.06.2023  

  • Śniadanie :Parówki drobiowe na gorąco(*soja, gorczyca)  ,pieczywo razowe, razowe, pszenne z masłem (*mąka pszenna, z mleka), ser żółty (*z mleka), pomidor, rzodkiewka, szczypiorek, ogórek, kakao (*mleko)
  • Obiad: Zupa pomidorowa z makaronem(*mąka pszenna, jajka, seler korzeniowy), filet z mintaja(*mąka pszenna ,jajko) ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty,  woda z pomarańczą.
  • Podwieczorek: Kanapki z serem żółtym, sałatą , ogórkiem i pomidorem, jabłko, kakao. (*mąka pszenna, mleko)

     

     

                                                                                                                                                                 Zupy zabielamy zawsze śmietaną i mlekiem.

    Placówka zastrzega sobie prawo do modyfikacji w jadłospisie

     

  • ZAŁĄCZNIK II

    SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

    1. 1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
    2. a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę (1);
    3. b) maltodekstryn na bazie pszenicy (1);
    4. c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
    5. d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
    6. Skorupiaki i produkty pochodne;
    7. Jaja i produkty pochodne;
    8. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy; b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
    9. 5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
    10. 6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego (1); b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego; c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego; d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
    11. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem: a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego, b) laktitolu;
    12. 8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
    13. 9. Seler i produkty pochodne;
    14. 10. Gorczyca i produkty pochodne;
    15. 11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
    16. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
    17. 13. Łubin i produkty pochodne;
    18. 14. Mięczaki i produkty pochodne. 22.11.2011 Dziennik Urz PL ędowy Unii Europejskiej L 304/43

    ( 1) Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.

     

    Gramatura  posiłków :

    Przedszkole                                              

    Zupa   -  300-350 ml                                       

    Skrobia  -  150 gr.                                      

    Mięso/ryby   -  od  80 do 120 gr.             

    Surówki- 120g