Jadłospis

PONIEDZIAŁEK 18.10.2021

  • Śniadanie: Płatki kukurydziane na mleku(*1,7)  ,pieczywo razowe, żytnie, orkiszowe z masłem (*1,6,11), ser żółty (*7) , szynka ze spichrza(*7), pomidor, rzodkiewka, szczypiorek, herbata z cytryną i miętą
  • Obiad: Zupa zalewajka z parówkami drobiowymi i jajkiem(*1,3,7,9), makaron z twarogiem i cynamonem(*1,3,7), woda z pomarańczą.
  • Podwieczorek: Bułka paryska z szynką, pomidorem i ogórkiem (*1,7,9), jabłko, herbata z cytryną.

WTOREK 19.10.2021

  • Śniadanie:   Płatki owsiane na mleku(*1,7), pieczywo żytnie, orkiszowe z masłem(*1,11), szynka babuni(*6,10)  , serek kanapkowy z pomidorami(*7),rzodkiewka, papryka, pomidor, herbata z cytryną i miodem.
  • Obiad: Zupa pomidorowa z ryżem (*1,7,9) gulasz wieprzowy z papryką, pieczarkami i ogórkami kiszonymi(*1), kasza pęczak(*7), woda z pomarańczą.
  • Podwieczorek: Kisiel owocowy, gruszka, herbata z cytryną(*1,7)

ŚRODA 20.10.2021

  • Śniadanie: Płatki orkiszowe na mleku(*1,7), pieczywo razowe, orkiszowe z masłem(*1,11), serek kanapkowy(*7), polędwica z kurczaka(*6,10)  , pomidor, sałata, ogórek, papryka, herbata z cytryną i miodem.
  • Obiad:  Łagodna zupa tajska z makaronem sojowym(*1,7,9), kotlet mielony (*1,3) ziemniaki, surówka z białej kapusty,    woda z cytryną.
  • Podwieczorek: Ciasteczka maślane, owoce, mleko. (*1,7)

CZWARTEK 21.10.2021 

  • Śniadanie: Płatki 7 zbóż na mleku(*1,7), pieczywo razowe, pszenne z masłem(*1,11), ser żółty(*7), polędwica sopocka(*6,10)  , pomidor, sałata, rzodkiewki, papryka, herbata z cytryną i miodem.
  • Obiad:Zupa krem porowo-ziemniaczany (*1,7,9), bitki drobiowe w sosie maślanym(*1,7),ryż, warzywa gotowane, woda z pomarańczą.
  • Podwieczorek :  Mix owocowy, marchewka, herbata z cytryną.

     

PIATEK 22.10.2021

  • Śniadanie: Płatki musi na mleku(*3), pieczywo razowe, orkiszowe z masłem(*1,11), ser żółty(*7), pomidor, sałata, ogórek, rzodkiewki, kakao.
  • Obiad: Zupa kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach(*1,7,9), jajko w sosie jogurtowo-ziołowym(*1,3,7), ziemniaki, marchewka z groszkiem , woda z pomarańczą. 
  • Podwieczorek: Drożdżówka, banan, kakao. (*7)

     



                                                                                                                      Placówka zastrzega sobie prawo do modyfikacji w jadłospisie
  • ZAŁĄCZNIK II

    SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

    1. 1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
    2. a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę (1);
    3. b) maltodekstryn na bazie pszenicy (1);
    4. c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
    5. d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
    6. Skorupiaki i produkty pochodne;
    7. Jaja i produkty pochodne;
    8. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy; b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
    9. 5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
    10. 6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego (1); b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego; c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego; d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
    11. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem: a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego, b) laktitolu;
    12. 8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
    13. 9. Seler i produkty pochodne;
    14. 10. Gorczyca i produkty pochodne;
    15. 11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
    16. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
    17. 13. Łubin i produkty pochodne;
    18. 14. Mięczaki i produkty pochodne. 22.11.2011 Dziennik Urz PL ędowy Unii Europejskiej L 304/43

    ( 1) Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.

     

    Gramatura  posiłków :

    Przedszkole                                              

    Zupa   -  350 ml                                       

    Skrobia  -  150 gr.                                      

    Mięso/ryby   -  od  80 do 100 gr.             

    Surówki- 100g