Jadłospis
PONIEDZIAŁEK 29.05.2023
- Śniadanie:Płatki żytnie na mleku(*płatki żytnie, mleko), pieczywo pszenne z ziarnami, żytnie, z masłem(*mąka pszenna, nasiona sezamu, z mleka), ser żółty (*z mleka), szynka ze spichrza(*soja), pomidor, sałata, ogórek, papryka, rzodkiewki, herbata z imbirem i cytryną.
- Obiad : Zupa barszcz biały z kiełbasą i jajkiem (*jęczmień, seler korzeniowy ), makaron z twarogiem i cynamonem(*mąka pszenna, jaja, z mleka), woda z pomarańczą.
- Podwieczorek: Kisiel owocowy, jabłko, kakao, (* mleko).
WTOREK 30.05.2023
- Śniadanie: Zupa mleczna z ryżem(* mleko), pieczywo orkiszowe, pszenne z masłem(*mąka pszenna, z mleka), pasta rybna (* ryba, z mleka), polędwica sopocka(*soja, gorczyca), pomidor, sałata, rzodkiewki, papryka, szczypiorek herbata z cytryną i miodem.
- Obiad: Zupa jarzynowa z kaszą kuskus ,zabielana(*mleko, seler korzeniowy) gulasz wieprzowy(*mąka pszenna,) kasza gryczana, surówka z ogórka kiszonego, woda z cytryną i miętą.
- Podwieczorek: Ciasteczka maślane, owoce, mleko. (*mąka pszenna, jajka, mleko)
ŚRODA 31.05.2023
- Śniadanie: Płatki owsiane na mleku(* mleko), pieczywo żytnie, pszenne z masłem(*mąka pszenna, z mleka), szynka wieprzowa gotowana(*soja), serek kanapkowy z ziołami(*z mleka),pasta jajeczna(*z mleka, gorczyca, jajka) rzodkiewka, papryka, pomidor, ogórek, herbata z cytryną i miodem.
- Obiad: Zupa barszcz czerwony z fasolą Jaś zabielany(* z mleka, seler korzeniowy), kotlet z piersi kurczaka (*mąka pszenna, jaja), ziemniaki, surówka z marchewki z jabłkiem(*z mleka, ), woda z pomarańczą.
- Podwieczorek: Budyń wanilinowy, gruszka, kakao(*mąka pszenna ,mleko)
CZWARTEK 01.06.2023
- Śniadanie:Płatki jaglane na mleku(*mleko), pieczywo razowe, żytnie z masłem(*mąka pszenna, z mleka), ser żółty (*z mleka), polędwica z kurczaka(*soja, gorczyca) , pomidor, sałata, ogórek, papryka, herbata z miętą, cytryną i miodem.
- Obiad:Zupa ogórkowa (*z mleka, seler korzeniowy) ,kurczak w sosie maślanym z warzywami(* z mleka, seler korzeniowy), ryż, , woda z pomarańczą.
- Podwieczorek :Jogurt z owocami, marchewka, herbata z cytryną. (*z mleka).
PIATEK 02.06.2023
- Śniadanie :Parówki drobiowe na gorąco(*soja, gorczyca) ,pieczywo razowe, razowe, pszenne z masłem (*mąka pszenna, z mleka), ser żółty (*z mleka), pomidor, rzodkiewka, szczypiorek, ogórek, kakao (*mleko)
- Obiad: Zupa pomidorowa z makaronem(*mąka pszenna, jajka, seler korzeniowy), filet z mintaja(*mąka pszenna ,jajko) ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty, woda z pomarańczą.
- Podwieczorek: Kanapki z serem żółtym, sałatą , ogórkiem i pomidorem, jabłko, kakao. (*mąka pszenna, mleko)
Placówka zastrzega sobie prawo do modyfikacji w jadłospisie
-
ZAŁĄCZNIK II
SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI
- 1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
- a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę (1);
- b) maltodekstryn na bazie pszenicy (1);
- c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
- d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
- Skorupiaki i produkty pochodne;
- Jaja i produkty pochodne;
- Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy; b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
- 5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
- 6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego (1); b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego; c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego; d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem: a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego, b) laktitolu;
- 8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
- 9. Seler i produkty pochodne;
- 10. Gorczyca i produkty pochodne;
- 11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
- Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
- 13. Łubin i produkty pochodne;
- 14. Mięczaki i produkty pochodne. 22.11.2011 Dziennik Urz PL ędowy Unii Europejskiej L 304/43
( 1) Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.
Gramatura posiłków :
Przedszkole
Zupa - 300-350 ml
Skrobia - 150 gr.
Mięso/ryby - od 80 do 120 gr.
Surówki- 120g