Jadłospis

PONIEDZIAŁEK 19.09.2022 

  • Śniadanie: Płatki musi na mleku(*3), pieczywo razowe, orkiszowe z masłem(*1,11), ser żółty(*7), pomidor, sałata, ogórek, rzodkiewki, kakao.
  • Obiad :Zupa zalewajka z parówkami  i jajkiem(*1,3,7,9), pierogi z truskawkami(*1,3), woda z pomarańczą.
  • Podwieczorek:Kolorowe kanapki z szynką drobiową, pomidorem, ogórkiem (*1,7,9), jabłko, herbata z cytryną.

WTOREK 20.09.2022 

  • Śniadanie: Płatki 7 zbóż na mleku(*1,7), pieczywo razowe, pszenne z masłem(*1,11), ser żółty(*7), polędwica sopocka(*6,10)  , pomidor, sałata, rzodkiewki, papryka, herbata z cytryną i miodem.
  • Obiad: Zupa krupnik z kaszą jęczmienną i udkiem kurczaka(*1,7,9) kotlet mielony drobiowy(*1,3), ziemniaki, surówka z kapusty pekińskiej z ogórkiem świeżym, papryką oliwą z oliwek, woda z pomarańczą.
  • Podwieczorek: Ciasteczka z dżemem, owoce, mleko. (*1,7)

ŚRODA 21.09.2022

  • Śniadanie:Płatki owsiane na mleku(*1,7), pieczywo żytnie, orkiszowe z masłem(*1,11), szynka babuni(*6,10)  , serek kanapkowy z pomidorami(*7),rzodkiewka, papryka, pomidor, herbata z cytryną i miodem.
  • Obiad: Zupa pomidorowa z makaronem(*1,3,7,9), pieczeń wieprzowa w sosie własnym(*1) kasza kuskus, surówka z ogórka kiszonego z czerwoną cebulą i kukurydzą,    woda z cytryną.
  • Podwieczorek:Galaretka owocowa, gruszka, herbata z cytryną(*1,7)

CZWARTEK 22.09.2022 

  • Śniadanie:Płatki orkiszowe na mleku(*1,7), pieczywo razowe, orkiszowe z masłem(*1,11), serek kanapkowy(*7), polędwica z kurczaka(*6,10)  , pomidor, sałata, ogórek, papryka, herbata z cytryną i miodem.
  • Obiad:Zupa krem selerowo-pietruszkowy z grzankami (*1,7,9), pieczone udko kurczaka ,ryż, warzywa gotowane, woda z pomarańczą.
  • Podwieczorek :Babka cytrynowa, banan, kakao. (*7)

PIATEK 23.09.2022 

  • Śniadanie:Płatki kukurydziane na mleku(*1,7)  ,pieczywo razowe, żytnie, orkiszowe z masłem (*1,6,11), ser żółty (*7) , szynka ze spichrza(*7), pomidor, rzodkiewka, szczypiorek, herbata z cytryną i miętą
  • Obiad: Zupa krem z brokułów z płatkami migdałów (*1,7,9), kotlety jajeczne(*1,3), ziemniaki ,surówka z buraków,  woda z pomarańczą.
  • Podwieczorek: Mix owocowy, marchewka, herbata z cytryną.


     



     





                                                             Placówka zastrzega sobie prawo do modyfikacji w jadłospisi
  • ZAŁĄCZNIK II

    SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

    1. 1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
    2. a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę (1);
    3. b) maltodekstryn na bazie pszenicy (1);
    4. c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
    5. d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
    6. Skorupiaki i produkty pochodne;
    7. Jaja i produkty pochodne;
    8. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy; b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
    9. 5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
    10. 6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego (1); b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego; c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego; d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
    11. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem: a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego, b) laktitolu;
    12. 8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
    13. 9. Seler i produkty pochodne;
    14. 10. Gorczyca i produkty pochodne;
    15. 11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
    16. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
    17. 13. Łubin i produkty pochodne;
    18. 14. Mięczaki i produkty pochodne. 22.11.2011 Dziennik Urz PL ędowy Unii Europejskiej L 304/43

    ( 1) Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.

     

    Gramatura  posiłków :

    Przedszkole                                              

    Zupa   -  350 ml                                       

    Skrobia  -  150 gr.                                      

    Mięso/ryby   -  od  80 do 100 gr.             

    Surówki- 100g